* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења

Стручни скуп библиотекара у Малој Ремети

Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења

На нашу радост, већ трећи пут за редом одржан је стручни скуп библиотекара у месту Мала Ремета, под лепотом наше Фрушке Горе где је смештена „Фрушкогорска лугарница“ у којој су учесници и овај пут одсели. Стручни скуп је осмишљен у циљу излагања стручних радова у библиотечко-информационој делатности, саветовања учесника скупа, предлагања решења за препреке на које библиотекари наилазе, али и умрежавања институција преко оваквих дружења, јер су на скупу добродошли библиотекари из свих делова Србије. Организатори стручног скупа су и ове године били Српска читаоница у Иригу, Градска библиотека Панчево и Центар за културу и екологију „ПанАрт“, а скуп је одржан у периоду од 21. до 23. априла где су присуствовали учесници из Ирига, Панчева, Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Старе Пазове, Руме, Рашке, Бачке Паланке и Шида.

Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења

Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења

Првог дана, одржано је свечано потписивање протокола о сарадњи Градске библиотеке Панчево и Српске читаонице у Иригу, коју су потписали директори ових библиотека, а уједно и домаћини- Дејан Боснић и Вера Новковић. Убрзо је уследила посета манастиру Мала Ремета где је архимандрит Арсеније одrжао Помен мати Рафаили (почившу игуманију манастира Мала Ремета) и отварање изложбе Весне Петровић и Дубравке Симовић „Осам рукописних књига у манастиру Мала Ремета“ о којој је говорила мр Душица Грбић, археограф саветник из Библиотеке Матице српске. По повратку из манастира, додељена је Плакета „Пустињска ружа“ за изузетан допринос и самопрегоран рад на пољу вере, духовности, неговања лепе речи и значајне резултате истраживања културне историје на српском духовном простору, која је додељена Весни Петровић, библиотекару саветнику у пензији.

Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења

Пре презентације стручних тема, учесницима се обратила Јелена Глишовић, библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, а уједно и председник Библиотекарског друштва Србије, те изјавила да је дирнута начином на који су актуелне теме библиотекарства уклопљене у лепо дружење и прелеп амбијент, и да се нада да ће се традиција наставити и убудуће. Уводну реч одржала је мр Гордана Ђилас, библиотекар саветник у Библиотеци Матице српске, те тако по трећи пут пожелела срећу у раду својим колегама.

Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења

Прву сесију отворио је Горан Траиловић, уз образложење нужности теме „Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења“, а затим и најавио остале учеснике који су својим радовима обогатили скуп. Први излагач са темом „Библиотекари дигиталног доба – потребе и могућности“, била је Драгана Тојага из Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“ Стара Пазова. По завршетку излагања за први дан скупа, вече је припало монодрами Драгане Боснић „Жена са кесом на глави“.

Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења

Другу сесију, другог дана, чинила су излагања тема: „Матичари- мултипрактици“, Небојше Цвејића, Библиотека шабачка, „Од традиционалне библиотечке делатности ка савременим интердисциплинарним знањима“ Драгане Ђорђевић из Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ Рума, и „Интердисциплинарност у завичајним збиркама-пример из праксе“ којом је Јована Бакајлић представила нашу Народну библиотеку „Симеон Пишчевић“ Шид, уз подршку директора, Славице Варничић.
Трећа сесија обухватала је теме „Трагом Сирмијума кроз библиотеку“ Милијане Дмитровић Торме из Градске библиотеке „Глигорије Возаровић“ Сремска Митровица, „Пројекат „Фрушкинг 8x4x4““ Авакума Кваса из Удружња „Еустахија“ Ириг и „Вино је пољубац постојања“ Вере Новковић, Српска читаоница Ириг.

Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења

Предах од излагања, уследио је посетом манастира Беочин уз представљање „Стоиглава из 1743. : рукописног приручника јерођакона Јоасафа“, где су говориле мр Душица Грбић, Виолета Јовичинац Петровић и Мирко Демић. Током вечери уследила је промоција аутора и издавача књиге „Читам да се прочитам: Зашто читати књиге у дигитално доба“ проф. др Михе Ковача, о којој су говорили Драгана Типсаревић и Никша Барлов из Центра за културу Градац из Рашке. Затим је представљен и зборник најлепших песама о вину, Српске читаонице у Иригу и винарије „Мачков подрум“, где су говорили песници Тодор Бјелкић и Зоран Митић уз остале библиотекаре песнике. Наравно, вече без музике не би било потпуно, те је кантауторка Тодора Стојиновић из Сремске Митровице показала своје умеће на радост свих присутних.

Интердисциплинарност у библиотекарству- изазови и решења

Трећи дан скупа служио је за сабирање утисака, дискусије и закључна разматрања, као и за посету манастиру Бешеново.

 

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal