* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

Радионица са децом и изложба радова

Радионица са децом и изложба радова у оквиру пројекта „Подршка у заштити и хуманитарна помоћ људима у покрету- прихватни центар Шид" у организацији Екуменске хуманитарне организације

Радионица са децом и изложба радова

Радионица са децом и изложба радова

 У среду, 15. марта, приређена је изложба у холу Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“ Шид, где је било изложено на десетине радова насталих у оквиру пројекта „Подршка у заштити и хуманитарна помоћ људима у покрету, а у прихватном центру у Шиду". Поред изложбе, одржана је и радионица у којој су учествовали ђаци Гимназије “Сава Шумановић“ из Шида. Предавачима и учесницима радионице, добородшлицу и угодан боравак пожелела је Славица Варничић, директор.

Радионица са децом и изложба радова

Радионица са децом и изложба радова

Ова изложба је резултат психо-социјалне помоћи у Прихватном центру-станици-чекаоници у којој се чекају могућности за наставак пута ка жељеним дестинацијама. Изложени су ликовни радови, поруке и фотографије настале током уметничких окупационих радионица које су одржаване у Прихватном центру Шид од августа 2022. до марта 2023. године. Ликовне окупационе радионице – водила је самостална уметница Александра Мириманов, која је и ауторка концепта изложбе. Пре званичног отварања изложбе, Демир Мекић, социолог и омладински радник је водио радионицу на којој су учествовали ђаци гимназије „Сава Шумановић“.

Радионица са децом и изложба радова

Радионица са децом и изложба радова

Kроз неформалне методе као и театар угрожених радионице су реализоване са следећим циљевима: Сензитивисање младих из Србије на различитости, интеркултурално сензитивисање, мапирање социјалне дистанце и рад на истој, прихватање другачијих културних наратива. Сензитивизација младих на тему избеглиштва, миграција и разумевање пута избеглица и миграната, као и изазова с којима се суочавају у месту боравка путем креативних продуката. Оснаживање групе младих изразе своја размишљања, ставове и страхове у вези са прихватањем „Другог“. Рад на промени ксенофобних ставова ка већем прихватању различитости.

Радионица са децом и изложба радова

Отварању изложбе радова људи из прихватних центара, осим представника носилаца ЕХО пројекта, сарадника и колектива библиотеке, присуствовало је и неколико младих људи, избеглица и миграната из Прихватног центра у Шиду, као и представници Kомесаријата за избеглице републике Србије и представници Гимназије „Сава Шумановић“ Шид.
“Да нема ових радионица, било би ми тешко да пребродим дане чекања који су дуги, хладни и напети. Хвала вам.” (Џорџ, 28 година, Сирија)
Екуменска хуманитарна организација је овај пројекат реализовала уз финансијску подршку швајцарског партнера „HEKS/EPER“Швајцарска.

Текст и фотографије: Екуменска хуманитарна организација

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal