* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

ИЗЛОЖБА: ДОПРИНОС ИЗ КРАЈА, ПЕСМОМ ЗАВИЧАЈА

Међународни дан поезије

Буђењем пролећа, пре нешто више од двадесет година, наши песници добише свој дан проглашењем Међународног дана поезије. Овим важним кораком UNESKО је доказао да поезију не треба третирати као књижевни род који изумире, већ је треба неговати, промовисати, али и охрабривати све песнике света да свој склоп душе, писане речи и умећа прикажу широј јавности.

Међународни дан поезије

Овим поводом, 21. марта у холу Библиотеке постављена је изложба „Допринос из краја, песмом завичаја“. Изложбом је обухваћено преко 100 самосталних збирки песама, преко 30 зборника са поетских скупова са преко две стотине песника шидске општине чије песме су забележене у истим.

Међународни дан поезије

Изложбом су на сликовит начин приказани стихови Мите Орешковића, Светислава Ненадовића, Срђана Малешевића, Ђорђа Јањатовића, Дамјанке Чизмић, Снежане Михајловић, Михајла Ковача, Слободана Цвитковића и многих других.
О значају и заступљености поезије на нашем подручју говорио је председник Књижевне заједнице „Шид“ Срђан Малешевић, док су о мотивацији у песништву говорили чланови заједнице Слободан Цвитковић и Петар Терек. О самој изложби говорила је Јована Бакајлић, библиотекар завичајне збирке.

 

Општина Шид можда територијално не обухвата велики простор, али умеће њених великана и завичајаца, далеко досеже. Када је реч о стиховима, ово је засгурно поднебље Орешковића, Вишњића и Ненадовића, док се Шумановићем, Пишчевићем, Магарашевићем и другима, општина поноси у другим областима.

 

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal