* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

ДАН БИБЛИОТЕКЕ

ДАН БИБЛИОТЕКЕ

Давне 1849. године, на данашњи дан, остала је забележена посвета шидског житеља Мите Орешковића на Доситејевим „Буквицама“, где на поклон оставља ову значајну књигу Српској читаоноци у Шиду, а коју ми и данас љубоморно чувамо у нашем малом храму културе и из године у годину организујемо пригодну свечаност тим поводом. Прошло је 173 године од овог веома значајног геста, а ми смо га јуче прославили уз дводелни програм који се састојао из промоције књиге „Књига која је чувала тајну“, аутора Петра Терека, која је подржана на конкурсу од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, а чији је издавач Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ и додела награда, диплома и захвалница награђеним учесницима литерарног конкусра који Библиотека традиционално расписује поводом манифестације „Вишњићеви дани“.

ДАН БИБЛИОТЕКЕ

Поздравном речју обратила се директорка Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“ и увела присутне у кратак историјат ове установе, као и о свакидашњим активностима, али и о онима које су пред нама. Представила је затим нову књигу за децу као и сараднике на овом пројекту. Жељу да се обрати присутнима изразио је и Председник општине Шид, Зоран Семеновић. Он је овом приликом честитао 173. годишњицу постојања ове културне институције, захваливши се директорки Народне библиотеке на годинама вредног и преданог рада, вођења Библиотеке као достојног настављача српске читаонице.

Реч је затим препуштена професору Душану Лукићу, који је у својству рецензента и лектора на сликовит начин дочарао присутнима о каквој се књизи ради, уз напомену да поред деце, треба и сваки одрастао човек да је прочита. Потом је прилику да прича о себи и књизи добио и сам аутор који је између осталог открио да се ради о књизи за најмлађе читаоце, за све који се са радошћу сећају детињства, књизи "пуној тајни мирног и тајновитог града, догодовштина његових становника, великих љубитеља прозе и поезије, прича о дружини посебној и надалеко хваљеној". Истакао је да је овом књигом желео да деци пробуди машту, да их повеже са великанима града Шида на само деци својствен начин, да дочара сремске навике, гостопримство и све оно на шта је и сам поносан у овим пределима.

ДАН БИБЛИОТЕКЕ

Промоцију књиге употпунила је Срна Аничић, млада уметница из Шида, као и нежне ноте клавира Бојана Бабића.

Издавање ове књиге подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и општина Шид.

ДАН БИБЛИОТЕКЕ

Друди део програма Дана библиотеке посвећен је награђивању учесника литерарног конкурса који Народна библиотека "Симеон Пишчевић" расписала поводом 43. „Вишњићевих дана“ и читању најбољих радова. Поред диплома и вредних награда, подељене су и захвалнице свим осталим ученицима који су били вредни и своје радове доставили на нашу адресу. Награде су доделили председник комисије за оцену литерарних радова овог конкурса професор Душан Лукић и члан комисије, библиотекарка Јована Бакајлић. Награђеним учесницима су пожелели још много успеха у наредном периоду, а њиховим наставницима и професорима упутили речи хвале на досадашњој мотивацији и подршци деце да стварају и пишу. Захвалницу је примио и проф. Душан Лукић, велики пријатељ Библиотеке, као мали знак пажње за сарадњу и стручну помоћ коју пружа деценијама.

ДАН БИБЛИОТЕКЕ

По завршетку вечери, уследило је потписивање књига и збрајање утисака уз организовану закуску домаћина.

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal