* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

60 година Сабора библиотекара Срема

Значајан јубилеј за библиотекаре Срема прослављен је у дводневном окупљању. Први саборски дан одржан је 6. октобра у Свечаној сали „Касина“ у Врднику, а централна свечаност одржана је наредног дана у Српској читаоници у Иригу, традиционално, првог петка октобра месеца.

60 година Сабора библиотекара Срема

Присутнима у Свечаној сали „Касина“ у Врднику, добродошлицу су пожелели директорка Српске читаонице у Иригу Вера Новковић и заменик председника општине Ириг, Миодраг Бебић.

60 година Сабора библиотекара Срема

Поводом 100 година од рођења Дејана Медаковића говорио је др Владан Бајчета, а на тему „Стара штампана књига у библиотекама фрушкогорских манастира“ говорила је Душица Грбић из Библиотеке Матице српске. Након обиласка манастира Раваница у Врднику, у сали „Касина“ отворена је изложба „Библиотекар писац“ посвећена досадашњим библиoтекарима који су своје књижевно стваралаштво представили на протеклим Саборима.

60 година Сабора библиотекара Срема

Поздравном речју Вере Новковић, директорке Српске читаонице у Иригу и Дамира Васиљевића Тоскића, директора румске библиотеке и председавајућег овогодишњег Организационог одбора, отпочео је свечани програм 60. Сабора библиотекара Срема. Оторена је изложба „60 година Сабора библиотекара Срема“ аутора Бранислава Јовичића, самосталног књижничара иришке Читаонице. О изложби је говорио проф. др Жељко Вучковић.

60 година Сабора библиотекара Срема

Поводом 100 година од рођења Борислава Михајловића Михиза, говорио је др Владан Бајчета, а о издавачкој продукцији сремских библиотека говорила је Гордана Ђилас, из Библиотеке Матице српске. Скупу се обратила и Весна Степановић у име Библиотекарског друштва Србије, уз велике похвале досадашњег рада ове сремске Подружнице.

60 година Сабора библиотекара Срема

Библиотекар писац који се својим књижевним радом представио на овогодишњем Сабору је Верољуб Вукашиновић, библиотекар и директор библиотеке у Трстенику. Разговор са писцем водила је Драгана Тојага, библиотекарка из Старе Пазове, а у наставку дружењења, гости и библиотекари посетили су родну кућу Борислава Михајловића Михиза у Иригу. У уметничком делу програма, уз клавирску пратњу, наступио је вокални солиста РТС Милош Радовић.

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal