* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

Сећање на проф. др Радмилу Милентијевић

Професор Радмила Милентијевић, писац, историчар, бивши министар у Влади Савезне Републике Југославије и Влади Србије, преминула је 20. септембра у Њујорку у 91. години. У знак сећања, у холу Библиотеке постављена је литература која говори о донаторству током живота ове велике жене, као и некњижна грађа која се чува у Библиотеци а која сведочи о несебичном даровању новчаних средстава као подршка културном развоју Oпштине Шид.

Сећање на проф. др Радмилу Милентијевић

Радмила Милентијевић рођена је 27. октобра 1931. године у Азањи код Смедеревске Паланке, била је професор емеритус на Градском колеџу у Њујорку. Већи део живота провела је у Америци. Докторирала је 1970. године на Универзитету Колумбија. Била је професор на Градском колеџу у Њујорку, где је предавала савремену европску историју.

Сећање на проф. др Радмилу Милентијевић

Патријарх српски Иринеј одликовао ју је 27. октобра 2015. у Азањи орденом Светога Саве другог степена, као великом добротвору Свете Саборне и Апостолске Цркве. Била је ктитор-задужбинар је Спомен храма Светог Саве на Врацару, бенефактор Саборне цркве Светог Саве у Њујорку, добротвор Цркве Свете Петке Парскеве у Бондију ( Француска), Српског културног центра у Решици (Румунија), САНУ, Народног музеја, Вукове задужбине, Матице српске...

У Азањи је водила обнову храма Светих врача Козме и Дамјана и подигла парохијски дом као своју задужбину, а у Влашком Долу културни центар.

Грађани Општине Шид и Вишњићева памтиће је као донатора за изградњу споменика великом српском гуслару Филипу Вишњићу. Даровала је 22 хиљаде америчких долара за споменик аутора академског вајара Саве Халугина, изливен у бронзи, висине 2,5 метра, који краси центар Вишњићева од 2010. године, када је откривен у оквиру манифестације “Вишњићеви дани”.

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal