* Народна библиотека - "Симеон Пишчевић" * Петра Koчића 1 - Шид *  тел: 022 712495  *   

СВЕТИ САВА - Први српски просветитељ

“Ретки су народи који могу да се похвале тиме да се кроз једну личност могу приказати сви недостижни врхови којима се тежи. Непролазне вредности за сваког човека. Ми спадамо у те „ретке“ који имају привилегију и част да кроз једну личност персонификујемо себе, своју историју, културу и духовност. Сва њена дубина, величина и сјај одликује се кроз лик светог човека, националног симбола, духовног заштитника свих Срба – Светог Саву.”, речи су сценског редитеља Саше Грбића, које одзвањају широм земље и подсећају на величину достигнућа једног човека који се борио за српски народ у свом духу, који траје и данас.
СВЕТИ САВА- Први српски просветитељ

Уважавајући чињеницу да је личност Светог Саве уткана у основе српске културе, тим поводом уприличена је изложба у холу Библиотеке, где је приликом кратког усменог анкетирања на тему живота и рада Светог Саве, сваком школарцу који је посетио данас Библиотеку спремљена препорука у виду најзначајнијих дела попут „Житије Светог Симеона“.

СВЕТИ САВА- Први српски просветитељ

СВЕТИ САВА- Први српски просветитељ

Српски принц Растко Немањић се као монах Сава изборио за аутокефалност српске цркве и постао њен први поглавар и законодавац. Године 1775. Сава је проглашен за свеца, а од 1823. године, по наредби кнеза Милоша Обреновића па све до данас, Свети Сава се слави као школска слава 27. јануара.

СВЕТИ САВА- Први српски просветитељ

 

 

  • Created on .

 
© 2012 Народна библиотека - Симеон Пишчевић - Шид. Сва права задржана.

Поставио и одржава Шидски портал™ sidski-portal